Nyheter

Så undviker vi en fettklump i vårt avlopp

Den gigantiska fettklumpen som sockat igen Londons avlopp har säkert de flesta förskräckts över de senaste dagarna - 130 ton tung och 250 meter lång.

Men fettklumpen kan också göra nytta. Den kan påminna oss om vad vi själva kan göra för att se till att det inte blir stopp i våra avlopp. Avloppsspolning kostar åtskilliga tusenlappar, och om vi hjälps åt att inte spola ner matfett, olja, kaffesump mm kan vi spara pengar och slippa onödiga problem.

Här kommer en nyhetsartikel från TT med information och goda råd:

Torka stekpannan med papper innan du diskar den. Även små mängder matfett kan orsaka stopp i avloppet. – Olja är ”big no no”, säger avloppsteknikern Ali Abbasi. Även små mängder matfett kan orsaka stopp.

– Även det lilla fett som finns när du har stekt falukorv till exempel. Det rinner ned med varmvattnet när du diskar men så fort det kommer ned några meter så blir det kallt snabbt och då blir det stelt, säger Ali Abbasi.

Optimalt är att torka stekpannan med papper, som kastas i soptunnan, efter att ha stekt med olja eller smör. De som har diskmaskin måste också se till att fettet är borta innan maskinen körs i gång.

Hur lätt det blir stopp beror också på ledningarna. Med plaströr är det mindre risk för stopp än i gjutjärnsrör.

FAKTA:

1. Kaffesump. Den förenar sig med stelnat fett som åkt ned i vasken. Kasta i soporna eller lägg som jordförbättring i trädgården.

2. Fett och olja. Både fast och flytande fett stelnar i rören.

3. Råa ägg. Äggkladd och varmtvatten riskerar att bilda omelett i vattenlåset.

4. Stearin. Kan verka självklart, men även små mängder som följer med när vi spolar ur gamla ljusstakar.

5. Kaustiksoda. Om sodan inte löser upp stoppet kan du eller rörmokaren behöva hantera frätande kladd i rören. Det kan också kristalliseras och bilda en egen propp.

6. Gips, puts och betong. Följer ofta med när vi tvättar händerna eller sköljer av redskapen efter att ha använt dessa.

 

Här också ett par råd från Stockholms avfallssanering:

Kök

Torka ur fett med hushållspapper ur stekpannor och kastruller, innan Du diskar dem. Häll ej ut överskottsfett i diskhon, det lämpar sig bättre för soppåsen!

Underhåll - kök och badrum

En gång i månaden, spola några minuter med hett vatten, med diskmedel, alternativt en disktablett som man låter smälta när vattnet rinner, då värms rören upp, fettet löses upp. Avslutning, låt hon fyllas med hetvatten och släpp sedan ut vattnet, det förebygger stopp.

Gör likadant med handfat. Tvålar, raklödder, smink med mera kleggar igen avloppen.

Rengöring av vattenlås

Här på hemsidan finns också en kort instruktiv film om man gör ren vattenlåset i köket:

http://www.brfsjostaden.se/sidor/bo-tips/445-rengor-avlopp-i-kok